O meni več

 Srečen je tisti, ki je doživel največjo srečo
in največjo nesrečo. Človek, ki zna zdržati
take spremembe, nesreči vzame vsako moč.
( L. A. Seneka)

Poklicna pot me je, po končani gimnaziji na Ravnah na Koroškem, vodila v Ljubljano. Rasla sem z Višjo, potem Visoko šolo in nato Fakulteto za socialno delo. Zavedala sem se, da so na družbeni lestvici drugi poklici bolj cenjeni in temu primerno nagrajevani. Vseeno je moja odločitev ostala enaka.

Povezana sem ostala tudi s pedagoškim poklicem. V prvem delu kot uporabnica, potem kot predavateljica in profesionalka v timskem delu.

Vse življenje se učim in raziskujem v okviru formalnega izobraževanja in v različnih javnih ter zasebnih programih, šolah, društvih,..Največjo moč in energijo mi daje iskrena in močna želja s pravim znanjem pomagati ljudem ter biti njihova sodelavka, učiteljica in učenka.

V drugem delu, ki ga danes poimenujem Življenjska «fakulteta«, mi je življenje že kot mladi ženi in mamici pokazalo vrednoto zdravja. V trenutku sem postala težka pacientka, bolezen me je popeljala do bližine »konca« in mi potem dala še eno možnost – novo rojstvo. Dala mi je možnost, da sva lahko z možem vodila, takrat 18 mesečno deklico do osamosvojitve. Največ, kar sem v vlogi mame želela, je podariti hčerki dovolj ljubezni in spoštovanja, da bo zmogla opravljati izpite v svoji Življenjski fakulteti. Sedaj je odrasla in mi je dragocena prijateljica, učenka in učiteljica.

Vsak človek je hkrati tvoj učenec in učitelj. (ljudska modrost.)

Poti se včasih razidejo, ni odgovorov, vendar na nas je, da iz dane situacije naredimo najbolje, kar znamo. Ponosna sem na naju z bivšim možem, razšla sva se s spoštovanjem. Žal to mnogim parom v razhodu ni dano. Pogosto jim manjka zavedanje, da bi prepoznali, da se zapletajo v nevarne »igre«, ki zastrupljajo njihova življenja in življenja njihovih otrok.

Čeprav in najbrž prav zato, ker mi je življenje naložilo zahtevne življenjske izkušnje, za katere sem potrebovala moč, energijo, razumevanje, pogosto modrost in potrpljenje, so se v meni zgodile globoke spremembe. Danes sem močna, usmerjena v dobro, mirno hodim po svoji poti, v celoti pripravljena učiti se ter voditi in učiti druge v naši skupni Življenjski fakulteti.

Kot pravi pesnik Tone Pavček :
»Nekoč, pred leti, ko me je kot strela z jasnega zadelo hudo,
mi je star mož, živi modrec, dejal: In nikar se odslej ne boj življenja!
Tako zdaj jaz govorim po njem podobne besede za vas: Ne bojte se
življenja! Naj pljuska v vas z vso silo in v vse žile, naj vas nese ali
zanese, le ne pustite, da vas spodnese. In imejte ga radi, da bo tudi ono,
življenje,imelo rado vas!« ( Prijateljem)

To je najzahtevnejši del moje učne poti, življenjski projekt, ki bo trajal vse življenje. Naučila sem se, da tukaj ni »špricanja in prepisovanja«, delujejo zakoni življenja, ki so neizprosni in za vse enaki. So popravni izpiti in bolečina, kot pokazatelj, da smo življenju nekaj dodali, nekaj spregledali,…kar nas vleče nazaj in hkrati je to pokazatelj, da moramo v življenju nekaj spremeniti, če želimo ohraniti duševno in telesno zdravje in napredovati.

Če je pot lahka, je velika verjetnost, da vodi navzdol. ( a.a.)

Na drugi strani sem prepoznala, da je življenje v svojem bistvu preprosto, enostavno in lepo. V želji, da v največji možni meri uresničim zastavljeno pot, sem danes samostojna. Moja iskrena želja je, da bi vsak človek našel lastno pot in razvil vse svoje sposobnosti ter postal najboljša inačica sebe.

Danes sem hvaležna življenju, da sem, ob svojih dragocenih učiteljih, pridobila veliko znanja in izkušenj in lahko rečem, da zmorem uresničevati svoje poslanstvo v Življenjski fakulteti.

Ideali, ki mi razsvetljujejo pot in mi nenehno vlivajo nov pogum,
da se veselo spopadam z življenjem,
so prijaznost, lepota in resnica. ( A. Einstein)

Nekaj mejnikov na moji strokovni poti:

Po končani osnovni šoli in gimnaziji na Ravnah na Koroškem sem nadaljevala študij na Višji šoli za socialne delavce v Ljubljani. Diplomirala sem leta 1983 z diplomsko nalogo “Življenjske razmere starostnikov v Koroškem domu starostnikov Črneče”. Podrobno sem raziskala to področje, da bi razumela človeka v tretjem življenjskem obdobju in prispevala k določenim pozitivnim spremembam organizacije življenja starostnikov v domu. Diplomska naloga je bila na predlog Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika vključena v domoznansko zbirko knjižnice.

Življenje mi je bilo na poklicni poti naklonjeno in sem se lahko takoj zaposlila. Želja po znanju me je vodila dalje, leta 1996 sem končala študij na Visoki šoli za socialno delo v Ljubljani z diplomsko nalogo, za katero sem prejela Prešernovo nagrado.

toNadaljevala sem raziskovanje in usposabljanje na različnih področjih. V okviru Slovenske filantropije sem se usposobila za mentorico prostovoljnega dela in zasnovala ter vodila preventivni program za družine. Več kot 20 let sem supervizorka, od leta 2004 z licenco in inštruktažna svetovalka.

Leta 2002 sem pridobila licenco za delo z otroki in mladostniki  pri Inštitutu za razvijanje osebne kakovosti v Ljubljani. Istega leta sem zaključila magistrski študij na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, zaključila usposabljanje na Inštitutu za klinično psihologijo v Ljubljani v sodelovanju z dr. Haldor Ovreeide iz Norveške, usposabljanje za Debriefing, metodo pomoči v najtežjih življenjskih dogodkih,… in pridobila najvišji strokovni naziv Višja svetovalka.

Za menoj je petintridesetletna poklicna pot na nivoju regije in države. Številna mentorstva študentom, učenje in usmerjanje praktikantov in pripravnikov, izvedbe mnogih predavanj, organizacija strokovnih posvetov in izobraževanj in predvsem dela s številnimi uporabniki, kar je močno oblikovalo moje strokovno in osebno življenje.

Spoznala sem različne terapevtske šole, študirala različne avtorje in znanja vnašal a v prakso. Že kot mala deklica sem vsak prosti trenutek namenila branju. Soseda se me spomni, kot deklice, ki je v prostem času sedela s knjigo v roki, pod drevesom, na klopi,…V svoji poklicni poti sem to navdušenje ohranjala, le da sem branje razširila in danes rečem: »Rada berem, najraje berem ljudi«. Dobesedno tako, bolj kot pisanju člankov, nekaj jih je vseeno nastalo, in knjig, sem se posvetila študiju vsakega posameznika v odnosu do sebe, soljudi in sveta. Najvišji cilj so mi vedno bili v praksi razvidni rezultati dela.

Vse te izkušnje mi širijo razumevanje v novih situacijah in danes vem, da je izkušnja v življenju najmodrejša učiteljica.

Tako mislijo še nekateri:
Izkušnja je najboljša učiteljica. (G. Plinij)

Veščine timskega dela sem v teoriji in praksi izpopolnila do te stopnje, da lahko, kot profesionalka z izkušnjami in supervizorka, izvajam izobraževanja za timsko delo.

Razvila sem Izkustveno suportivni model dela, ki omogoča celostno obravnavo človeka v njegovem okolju. Temelji na sistemski teoriji, poznavanju družinske dinamike in razvojne psihologije, poznavanju pravnih podlag, pomembnih za organizacijo vsakdanjega življenja uporabnikov ter na najsodobnejših metodah, ki omogočajo hitrejši razvoj ter so usmerjene v samo-realizacijo človeka kot posameznika in družbenega bitja.

Vsa leta sem delala tudi izven redne zaposlitve, profesionalno in  kot prostovoljka. Od leta 2010 imam zasebno prakso. Redno se izobražujem. V letu 2014 sem raziskovala novosti na področju timskega dela in supervizije. V letu 2015 sem zaključila izobraževanje za psihološko in psihoterapevtsko svetovanje.  V letih 2016, 2017, 2018 sem se usposabljala in izobrževala  v programih za supervizorje. Letno se izobražujem v različnih drugih programih in nadgrajujem znanje za zagotavljanje kakovostnih storitev.

Dejstvo, da so mi uporabniki v procesih pomoči tolikokrat iskreno povedali, da želijo spremembe, da so se naučili potrebnih znanj, vendar jim »manjka energije« za vnos sprememb v vsakdanje življenje, me je vodilo naprej.

Za svoj osebnostni razvoj in da bi znala s pravim znanjem pomagati drugim, sem pridobila znanja komplementarnih znanstvenih metod, ki zajemajo celostno znanje o človeku in njegovem bivanju ter predstavljajo znanost prihodnosti. Zame pomembni sta metoda bioterapije in metoda Transcedentalne meditacije, sem učenka gospoda Zdenka Domančića in  dr. Andreja Rusa ter mag. Darje Kogej, Atma akademija v Ljubljani.

Znanstvene raziskave potrjujejo, da so to metode, ki omogočajo bistveno hitrejši proces človekovega osebnostnega razvoja, poleg tega krepijo duševno in telesno zdravje ter le tega obnavljajo v situacijah, ko se duševno in telesno ravnovesje porušita.

Predstavitev zaključujem z mislijo:
Lahko je biti človek, težko je biti človeški. (Uzbeška modrost)

Z vsem spoštovanjem, iskrenostjo in znanjem Vas povabim v skupno učenje.

Kdor išče, ta najde,… kar išče.

 

 

 …nazaj…