Partnerstvo med šolo in starši v podporo otrokom in mladostnikom.

Partnerstvo med šolo in starši v podporo otrokom in mladostnikom.
Storitve izvajamo za šole in druge institucije na področju vzgoje in izobraževanja v obliki predavanj in delavnic. Za starše in otroke ter mladostnike pa, po brezplačnem uvodnem pogovoru, z vključitvijo v storitev, v sklopih po 4 srečanja, z možnostjo nadaljevanja.

Vsebina:
⦁ pogoste pritožbe šole.
⦁ pogoste pritožbe staršev.
⦁ pogoste pritožbe otrok.
⦁ pogajalski model enakovrednega partnerstva.
⦁ izhodišča za projekt enakovrednega partnerstva.

Partnerstvo_sola_in_starsi

Vir slike: Internetna stran

Najpogostejše ovire za enakovredno partnerstvo.

Npr. preusmerjanje pozornosti in biti spregledan. Otrok, ki mu zanj pomembni ljudje, ob vsakdanjih aktivnostih in predvsem ob negativnih dogodkih, preusmerjajo pozornost postaja vse bolj odtujen od svojih resničnih, z dogodkom povezanih čustev in reakcij. Sebe in okolico ne doživlja pristno. Doživlja strah in stres, ki hromita njegove sposobnosti učenja. Postaja moteč za družino, okolico, za učni proces v šoli,…

Biti spregledan je situacija, ki vodi v upor. Določeni dogodki nikoli niso dorečeni. O vzrokih in odgovornosti se vključeni ne pogovorijo. Tako rastejo uporniki, ki so »grešni kozli«. Njihovi starši nimajo dovolj statusne, materialne, človeške moči in znanj, da bi jih zaščitili, usmerili. Na drugi strani pa rastejo zaščiteni posamezniki, ki nikoli ne prevzamejo odgovornost za svoja dejanja in postajajo vedno bolj drzni, neodgovorni in neobčutljivi ter nasilni, saj jih nihče ni omejil. Oboji rastejo v nesrečne, bolne in nezrele ljudi. Izgubljamo generacije otrok.

Pritožbe so pomembna izhodišča za iskreno in konstruktivno komunikacijo. Delujejo kot detektorji dejanskih razmer. Njihova uporaba vodi v globlje razumevanje dejanskih razmer in rešitev, ki delujejo.

Osrednji cilj storitev je predstaviti izhodišča za projekt enakovrednega partnerstva med šolo in starši v dobro otrok in mladostnikov, kot tudi v dobro šole in staršev.